Op deze webpagina staan diverse veel gestelde vragen in verband met de aanmeldingsprocedure voor de Brugse secundaire scholen van het gewoon onderwijs.
Over aanmelden
1. Wat is een digitale aanmeldingsprocedure en waarom richten de scholen deze in?
1. Wat?
Sinds het schooljaar 2022-2023 gelden nieuwe regels om je kind in te schrijven in een Brugse secundaire school. Voor kinderen die momenteel al naar school gaan en niet van school veranderen, wijzigt er niets.
Digitaal aanmelden betekent dat je vooraf aanduidt in welke school of scholen je jouw kind wil inschrijven. Opgelet: Dit is dus niet hetzelfde als een effectieve inschrijving.
Het Lokaal Overlegplatform Brugge – Blankenberge (LOP) Secundair Onderwijs maakte hier gezamenlijke afspraken over. Deze afspraken gelden voor 1A en 1B voor alle Brugse scholen (op één na Cf. Abdijschool Zevenkerken).
2. Waarom?
- Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat zoveel mogelijk ouders hun kinderen in de school van hun eerste keuze kunnen inschrijven.
- We willen voorkomen dat er wachtrijen aan de schoolpoort ontstaan.
- Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.
2. Welke scholen in Brugge en Blankenberge maken gebruik van zo’n voorafgaande aanmeldingsprocedure?
Alle scholen secundair onderwijs in Brugge (inclusief Zeebrugge) werken met digitale aanmeldingen, behalve de Abdijschool Zevenkerken en de secundaire scholen in Blankenberge. In deze scholen kan je jouw kind gewoon inschrijven, zonder aanmelding.
3. Wie moet zich aanmelden voor een secundaire school?
Elk kind dat na het basisonderwijs (met/zonder getuigschrift) zich graag wil inschrijven in een Brugse secundaire school voor 1A of 1B.
4. Hoe en wanneer kan ik als ouder mijn kind(eren) aanmelden voor een Brugse secundaire school en wat heb ik hiervoor nodig?
1. Wat heb je nodig om aan te melden?
- Toegang tot internet
- Jouw elektronische identiteitskaart
- Naam, voornaam, geboortedatum en adres van het kind die je wilt aanmelden.
- Het rijksregisternummer van jouw kind (11 cijfers). Dit vind je op:
- kids-ID,
- de isi+kaart of
- een klever van het ziekenfonds
- Indien jouw kind recht heeft op voorrang: het rijksregisternummer van de (plus)broer/ zus of personeelslid van de school.
2. Hoe?

5. Is het verplicht om aan te melden en wat gebeurt ik het niet doe?
Aanmelden is niet verplicht. Als ouder hoef je jouw kind niet aan te melden voor de scholen die gebruikmaken van een voorafgaande aanmeldingsprocedure. Deze keuze heeft wel gevolgen.
Het is wel ten sterkste aangeraden om je kind aan te melden, want kinderen die aangemeld zijn hebben voorrang. Door jouw kind aan te melden, heeft je kind dus meer kans op een inschrijving in een school van keuze.
Zet altijd de favoriete school op één. Als er geen plaats is voor jouw kind in de eerste voorkeurschool dan komt uw kind er op de wachtlijst. Rangschik de scholen altijd in volgorde van jouw voorkeur.
6. Is aanmelden hetzelfde als inschrijven?
Nee, digitaal aanmelden betekent dat je vooraf aanduidt in welke school of scholen je jouw kind wil inschrijven. Dit is dus niet hetzelfde als een effectieve inschrijving.
Na de aanmeldingsperiode ordent een softwaresysteem alle aangemelde kinderen en wijst die via de ordeningscriteria (1) schoolkeuze en (2) toeval aan een school toe. Nadien krijgen jullie als ouder een toewijzingsbericht met daarop 3 mogelijke resultaten:
- Jouw kind krijgt een toewijzing in de school van eerste voorkeur: Je mag jouw kind inschrijven tussen 20 mei en 16 juni 2025.
- Jouw kind krijgt een toewijzing in een school van een tweede, derde of … keuze: Tussen 20 mei en 16 juni 2025 mag je jouw kind inschrijven in deze school . Let wel: Jouw kind staat automatisch op de wachtlijst alle scho(o)l(en) van hogere keuze.
- Jouw kind krijgt in geen enkele school een toewijzing: Je zal een weigeringsdocument ontvangen met een plaats op de wachtlijst bij alle scholen waarvoor je jouw kind aanmeldde. Komt er daarna een plaats vrij, dan contacteert de school de wachtlijst (tot en met 7 oktober 2025). Een minderheid onder de leerlingen krijgt dit bericht.
7. Hoe verloopt een inschrijving?
Een inschrijving vindt altijd plaats op de school door het ondertekenen van het pedagogisch project en het schoolreglement.
8. Hoeveel scholen moeten er in een aanmeldingsdossier toegevoegd worden?
Als ouder kan je minstens één en maximaal alle Brugse secundaire scholen aan jouw aanmeldingsdossier toevoegen.
Om te voorkomen dat jouw kind geen plaats heeft raden we ouders aan om voor meerdere scholen aan te melden. Dit vergroot de kans op een toewijzing.
Het is uiteraard de bedoeling dat je aanmeldt bij de scholen waar jouw kind naar toe wil gaan.
Zet altijd de favoriete school op één. Als er geen plaats is voor jouw kind in de eerste voorkeurschool dan komt uw kind daar op de wachtlijst. Rangschik de scholen altijd in volgorde van jouw voorkeur.
9. Wat als we de keuze tussen 1A en 1B nog niet gemaakt hebben tijdens de aanmeldingsperiode?
Dat is geen probleem. Als je nog niet zeker weet of jouw kind naar 1A of 1B zal gaan, dan kan je het zowel voor 1A als 1B aanmelden. Je kan dit voor elke school apart aanduiden.
Je kan voor meerdere scholen bij zowel 1A als 1B aanmelden.
10. Kan het systeem een school toewijzen die wij niet in het aanmeldingsdossier toegevoegd hebben?
Nee, je kan enkel een toewijzing/ weigering krijgen in een school waarvoor je jouw kind zelf hebt aangemeld.
We raden je wel ten sterkste aan om voor meerdere scholen aan te melden. Op die manier heeft jouw kind meer kans op een effectieve inschrijving in een school.
Zet altijd de favoriete school op één. Als er geen plaats is voor jouw kind in de eerste voorkeurschool dan komt jouw kind er op de wachtlijst. Rangschik de scholen altijd in volgorde van jouw voorkeur.
11. Is er een hogere kans op een toewijzing in onze favoriete school als we enkel die school in het aanmeldingsdossier toevoegen?
Nee, helemaal niet. Integendeel je creëert op die manier mogelijk zelfs een nadeel voor jouw kind. Het systeem dat de aangemelde kinderen ordent, maakt gebruik van twee ordeningscriteria (1) schoolkeuze en (2) toeval.
We raden je dus ten sterkste aan om voor meerdere scholen aan te melden. Op die manier heeft jouw kind meer kans op een effectieve inschrijving in een school van keuze.
Zet altijd de favoriete school op één. Als er geen plaats is voor jouw kind in de eerste voorkeurschool dan komt uw kind er op de wachtlijst. Rangschik de scholen altijd in volgorde van jouw voorkeur.
12. Is het tijdstip waarop we het aanmeldingsdossier indienen van belang?
Nee, het tijdstip waarop je jouw kind aanmeldt speelt geen rol bij de ordening en toewijzing van jouw kind. Je moet jouw kind uiteraard wel aanmelden binnen de aangegeven periode van 31 maart (10.00 uur) tot en met 25 april 2025 (20.00 uur).
13. Waar en wanneer kunnen we de capaciteiten per school raadplegen?
Je kunt de vrije plaatsen voor het gewoon secundair onderwijs raadplegen op de LOP-website of schoolwebsite vanaf 14 maart 2025.
14. Waar en wanneer zijn de vrije plaatsen per school te raadplegen?
Je kunt de vrije plaatsen voor het gewoon secundair onderwijs raadplegen op de LOP-website of schoolwebsite vanaf 14 maart 2025.
15. Kunnen we het aanmeldingsdossier nog aanpassen tijdens en na de aanmeldingsperiode?
Tijdens de aanmeldingsperiode van 31 maart (10.00 uur) tot en met 25 april 2025 (20.00 uur) kun je aanpassingen doen in het dossier. Dit kun je door opnieuw aan te melden met itsme (elektronische identiteitskaart)/ mailadres om zo de gewenste aanpassingen te maken.
Na de aanmeldingsperiode is het niet meer mogelijk om zelf aanpassingen te doen in het dossier.
Heb je hierover een vraag, contacteer de helpdesk via maite.coene@ond.vlaanderen.be of via 02 553 22 74 (elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur).
16. Kunnen we meerdere kinderen van eenzelfde gezin tegelijkertijd aanmelden?
Ja dat kan, na de aanmelding van het ene kind kan je ervoor kiezen om nog een ander kind uit hetzelfde gezin aan te melden.
De kinderen worden wel altijd apart geordend.
17. Een aanmelding indienen gebeurt via itsme (elektronische identiteitskaart), wat als ik dit niet heb?
Je kunt als ouder/voogd steeds met een mailadres en wachtwoord aanmelden.
We raden je wel ten sterkste aan om itsme/ elektrische identiteitskaart te gebruiken. Dit is uniek per persoon. Op die manier beperken we de kans op misverstanden.
18. Kan ik een kind zonder Belgisch rijksregisternummer aanmelden?
Ja, dat kan. Neem hiervoor contact op met de helpdesk (elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur).
Telefoonnummer: 02 553 22 74
Mailadres: maite.coene@ond.vlaanderen.be
19. Wie kan er mij helpen bij het zoeken naar informatie of ondersteunen bij het aanmelden?
1. Informatie geven over de aanmeldingen
- Een Brugse basis- of secundaire school
- Een van de Brugse Digipunten
- Het Huis van het Kind
- Helpdesk
- Telefoonnummer: 02 553 22 74
- Mailadres: maite.coene@ond.vlaanderen.be
- CLB
- OCMW
- Houvast
- Vzw Wieder
- Ûze Plekke
- De Welzijnsschakel Kantel
- Toeleiders in diversiteit
2. Ondersteunen bij aanmelden
- Een Brugse basis- of secundaire school
- Een Brugs Digipunt
- Huis van het Kind
- Helpdesk
- Telefoonnummer: 02 553 22 74
- Mailadres: maite.coene@ond.vlaanderen.be
- CLB
- OCMW
- Houvast
Over voorrang
20. Wie krijgt er voorrang bij het ordenen en toewijzen van de aangemelde kinderen?
Twee groepen krijgen voorrang.
1. Kinderen van dezelfde leefentiteit moeten ook naar dezelfde school kunnen gaan, daarom krijgen ze voorrang.
Met leerlingen van ‘dezelfde leefentiteit’ bedoelen we:
- Broers en zussen (hebben twee gemeenschappelijke ouders) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
- Halfbroers en halfzussen (hebben één gemeenschappelijke ouder) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
- Kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben (vb. stiefbroers en –zussen).
2. Kinderen van personeelsleden. We ordenen deze kinderen pas na de kinderen van dezelfde leefentiteit.
Deze voorrang geldt in de school waar het betrokken personeelslid werkt en ook in de scholen waar de inschrijvingen van de ene naar de andere school doorlopen. Een personeelslid kan enkel een kind inschrijven waarvan hij zelf de ouder is.
Je hebt recht op voorrang ongeacht de functie en het soort contract.
Weet je niet zeker of jouw kind recht heeft op voorrang, contacteer de helpdesk (elke dag beschikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur).
- Telefoonnummer: 02 553 22 74
- Mailadres: maite.coene@ond.vlaanderen.be
21. Geldt de voorrang ook voor plusbroers en/of -zussen?
Ja, volgens het decreet hebben leerlingen die behoren tot dezelfde leefentiteit van een leerling die reeds is ingeschreven in de school voorrang op alle andere leerlingen.
Met leerlingen van dezelfde leefentiteit wordt bedoeld:
- Broers en zussen (hebben twee gemeenschappelijke ouders) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
- Halfbroers en halfzussen (hebben één gemeenschappelijke ouder) al dan niet wonend op hetzelfde adres;
- Kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben (vb. stiefbroers en –zussen).
22. Als een ander kind van ons gezin ergens ingeschreven is en/of schoolloopt, moet ik die school dan op nummer één te zetten in het aanmeldingsdossier?
Nee, je kiest vrij welke scholen je toevoegt in het aanmeldingsdossier en welke voorkeur je elke school geeft.
23. Krijgen kinderen van de basisschool, die op dezelfde campus liggen als de secundaire school, voorrang?
Nee, het decreet voor het gewoon secundair onderwijs voorziet geen campusvoorrang
Over ordenen en toewijzen
24. Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?
Het systeem ordent de leerlingen op basis van:
- Voorrang leerlingen van dezelfde leefentiteit én kind van personeel
- Voorrang leerlingen van dezelfde leefentiteit
- Voorrang kinderen van personeel
- Schoolvoorkeur
- Toeval
Over resultaten
25. Wanneer ontvang ik het resultaat van de aanmeldingen?
Ten laatste op 19 mei 2025 zal je als ouder/voogd een toewijzingsbericht ontvangen met daarop het resultaat van de aanmeldingen.
26. Welke resultaten zijn er mogelijk na de aanmeldingen?
Na de aanmeldingsperiode ordenen we alle aangemelde kinderen en wijzen we ze toe via de ordeningscriteria (1) schoolkeuze en (2) toeval. Nadien krijgen jullie als ouder/voogd een toewijzingsbericht met daarop 3 mogelijke resultaten:
- Jouw kind krijgt een toewijzing in de school van eerste voorkeur: Je mag jouw kind inschrijven tussen 20 mei en 16 juni 2025.
- Jouw kind krijgt een toewijzing in een school van een tweede, derde of … keuze: Tussen 20 mei en 16 juni 2025 mag je jouw kind inschrijven in deze school . Let wel: jouw kind staat op de wachtlijst van alle scho(o)l(en) van hogere keuze.
- Jouw kind krijgt in geen enkele school een toewijzing: Je zal een weigeringsdocument ontvangen met een plaats op de wachtlijst bij alle scholen waarvoor je jouw kind aanmeldde. Komt er daarna een plaats vrij, dan contacteert de school de wachtlijst (tot en met 7 oktober 2025). Een minderheid onder de leerlingen krijgt dit bericht.
27. Ik ontvang een weigering, wat nu?
Als jouw kind geweigerd wordt in één of meerdere scholen, dan:
- Ontvang je een weigeringsdocument met daarop de plaatsvan jouw kind op de wachtlijst, voor elke school waarvoor jouw kind geweigerd werd. De wachtlijst is geldig tot en met 7 oktober 2025.
- De school waarvoor je een weigeringsdocument ontving, noteert de gegevens van jouw kind in het inschrijvingsregister.
We raden je aan om niet te wachten op de verschuivingen van de wachtlijst(en). Vanaf 20 mei 2025 (10.00 uur) beginnende vrije inschrijvingen. Van dan af kan je jouw kind inschrijven in een school waar er nog vrije plaatsen zijn. Een overzicht van die vrije plaatsen vind je vanaf 13 mei 2025 terug op de LOP-website.
28. Ben ik verplicht om in te schrijven in de toegewezen school?
Nee, het ontvangen van een toewijzing voor een school is wel een zekerheid op een plaats in een Brugse secundaire school.
Als ouder/voogd kan je er nog steeds voor kiezen om jouw kind in te schrijven in een andere school. Dat kan wel enkel en alleen als daar nog vrije plaatsen zijn. Inschrijven in een andere school dan de scholen uit jouw aanmeldingsdossier kan vanaf 20 mei 2025 (10.00 uur), tijdens de vrije inschrijvingen.
29. Wat is een weigeringsdocument?
Een weigeringsdocument ontvang je, nadat je een inschrijvingsvraag gesteld hebt en blijkt dat de school geen vrije plaatsen meer. Ieder weigeringsdocument is verbonden met één specifieke school.
Een weigeringsdocument is een bewijs van jouw plaats op de wachtlijst van die school. Komt er daarna een plaats vrij in deze school, dan contacteert de school de mensen op wachtlijst (tot en met 7 oktober 2025).
30. De aanmeldingsperiode gemist, wat nu?
In dit geval raden we je aan om niet te lang te wachten en vanaf 20 mei 2025 (10.00 uur), tijdens de vrije inschrijvingen, jouw kind in te schrijven in een school waar er nog vrije plaatsen zijn. Een overzicht van die vrije plaatsen vind je terug op de LOP-website vanaf 13 mei 2025.
31. Wat doet de Ombudsdienst inschrijvingen van het Lokaal Overlegplatform?
De Ombudsdienst inschrijvingen handelt bij (eerste lijn):
- Een melding van een technische fout (vb. verkeerde afstandsberekening);
- Een melding van een materiële vergissing (vb. tikfout in adres);
- Een aanvraag van een uitzonderlijke situatie.
Je kan tijdens of na de aanmeldingsperiode terecht bij de Ombudsdienst inschrijvingen via het e-formulier die je kunt aanvragen bij de LOP-deskundige maite.coene@ond.vlaanderen.be. Meldingen zijn ontvankelijk als wij ze binnen de 15 kalenderdagen na vaststelling van de feiten ontvangen (vb. ontvangst van het resultaat).
32. Wie zetelt er in de Ombudsdienst inschrijvingen?
Een vertegenwoordiger van elk schoolbestuur, een oudervertegenwoordiger en de LOP-voorzitter.
Je kan tijdens of na de aanmeldingsperiode terecht bij de Ombudsdienst inschrijvingen via het e-formulier die je kunt aanvragen bij de LOP-deskundige maite.coene@ond.vlaanderen.be. Meldingen zijn ontvankelijk als wij ze binnen de 15 kalenderdagen na vaststelling van de feiten ontvangen (vb. ontvangst van het resultaat).
33. Wat doet de Commissie inzake Leerlingenrechten?
Nadat de klacht over een technische fout of materiële vergissing is behandeld door de Ombudsdienst inschrijvingen, kan een klacht ingediend worden bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
De behandeling van de uitzonderlijke situatie kan geen voorwerp uitmaken van een klacht bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
De behandeling van een klacht of vraag bij de Ombudsdienst inschrijvingen schort de termijn op voor de indiening van een klacht bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
De klacht moet schriftelijk binnen 30 kalenderdagen na de vaststelling van de betwiste feiten ingediend worden. Dit hoeft niet noodzakelijk samen te vallen met het moment waarop de feiten zich hebben voorgedaan. Klachten die na de termijn van 30 kalenderdagen na de vaststelling van de betwiste feiten ingediend worden, zijn onontvankelijk.
Contactgegevens van de Commissie inzake Leerlingenrechten: klik hier
Over inschrijven
34. Wat met het resultaat uit de aanmeldingen?
Nadat je als ouder het resultaat uit de aanmeldingen hebt ontvangen en kun je jouw kind kan gaan inschrijven in een school. Maak een afspraak met de school tussen 20 mei en 16 juni 2025 om de inschrijving te doen.
Contacteer de school om te weten wat je moet meebrengen om jouw kind te kunnen inschrijven.
35. Hoe verlopen de vrije inschrijvingen?
Vanaf 13 mei 2025, voor de start van de vrije inschrijvingsperiode (vanaf 20 mei 2025) vind je op deze website een geactualiseerd overzicht van vrije plaatsen.
Je gaat naar de school om de inschrijving te realiseren of jouw kind op de wachtlijst te plaatsen.
Tijdens de vrije inschrijvingsperiode geldt het principe van chronologie: eerst komt, eerst maalt.
De vrije inschrijvingsperiode voor het schooljaar 2025-2026 start op 20 mei 2025:
- Als de school op dat moment een vrije plaats heeft, dan wordt jouw kind ingeschreven.
- Als de school op dat moment geen vrije plaats (meer) heeft, dan ontvang je een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving en komt jouw kind op de wachtlijst terecht. De school is verplicht om de volgorde van de wachtlijst te volgen tot en met 7 oktober 2025.